top of page
  • Peter

ZEEUWSE BOLUSSEN VAN DE YAKINIKU |

Als een echte Zeeuw moet je zeker één keer in je leven zelf bolussen gemaakt hebben. Het Zeeuwse lekkere zoete kleverig broodje, die we in Zeeland eten met een flink laagje roomboter. (Er zijn zelfs mensen die er ook nog zeezout overheen strooien). Ik heb ze van de Yakiniku gedaan. Onderstaand recept is voor 12 bolussen.

Het deeg:

  • 350 g bloem, plus extra om te bestuiven

  • 20 g verse gist (of 7 gram droge gist)

  • 210 g lauwe melk

  • 1 ei

  • 35 g zachte boter

  • 4 g zout

De coating:


  • 250 g donkere basterdsuiker

  • 1 el gemalen kaneel


Voorbereiding

  1. Zeef voor het deeg de bloem. Verkruimel de gist en los deze al roerend in de lauwe melk op.

  2. Meng de bloem, het melkmengsel, het ei en de boter in een keukenmachine met deeghaak. Voeg zodra dit gemengd is het zout toe en laat de machine kneden totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.

  3. Dek het deeg af met plasticfolie en laat ca. 1 uur rijzen.

  4. Steek de houtskool in de Yakiniku aan en verwarm met de hitteschild tot een temperatuur van 210 °C. Knip 2 cirkels van bakpapier die op de pizzasteen passen.

  5. Verdeel het deeg in 12 stukjes van ongeveer 55 gram. Rol er eerst bolletjes en vervolgens op een heel licht met bloem bestoven werkblad strengen van ca. 20 cm van; dek de strengen steeds af met plasticfolie en een lichtvochtige, schone theedoek om uitdrogen te voorkomen.

  6. Meng de ingrediënten voor de coating op een ondiep lange plateau, bijvoorbeeld een schoon, gastronormbak 1/1x65. Rol elke streng nu uit tot ongeveer 30 cm. Bestrijk de strengen lichtjes met water en rol ze goed door de suikercoating zodat het deeg rondom bedekt is. Rol elke streng op tot een mooie bolus en leg ze met voldoende tussenruimte op de cirkels van bakpapier.

  7. Dek de bolussen af met plasticolie en laat ze 15-20 minuten rijzen.

  8. Leg een cirkel van bakpapier met de bolussen met behulp van de pizzaschep op de koude pizzasteen en leg deze op het rooster. Sluit de deksel van de Yakiniku; de temperatuur zal dalen tot ongeveer 190 °C. Bak de bolussen in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

  9. Haal de pizzasteen met de bolussen uit de Yakiniku. Leg het bakpapier met de bolussen op je werkblad en dek af met plasticfolie zodat er tijdens het afkoelen lichte stoomontwikkeling ontstaat. Hierdoor worden de bolussen lekker klef. Laat de pizzasteen volledig afkoelen voordat je de rest van de bolussen bakt.

  10. Besmeer de bolussen lekker met een laag roomboter.

Eet smakelijk !



53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Post: Blog2 Post

CONTACT

06-11224598

Bedankt voor de inzending!

Post: Contact
bottom of page